Moet ik mijn werfhekken huren of kopen? Dit is een terugkerende vraag bij veel aannemers. De huur van werfhekken is in ogen van velen duurder dan kopen. Echter, in veel gevallen valt de huurprijs van werfhekken veel aantrekkelijker uit dan wanneer het hekwerk wordt gekocht.
Hier leest u welke factoren er meespelen in de bepaling van de totale huurprijs van werfhekken ten opzichte van de aanschafprijs.
Duur van het bouwproject
Een van de misverstanden die er bestaan over het huren van werfhekken is dat het alleen voordelig zou zijn bij een huurperiode korter dan 1 jaar. Dit is een onjuiste aanname. Over het algemeen is het omslagpunt bij 2,5 jaar. Dit betekent dat na 2,5 jaar het huren van een werfhek duurder is dan wanneer het hekwerk wordt aangeschaft. Bent u op zoek naar hekwerk voor 1,5 jaar? Dan kunt u er vanuit gaan dat huren de beste oplossing is. Heeft u voor langer dan 2,5 jaar hekwerk nodig? Dan kunt u de werfhekken het beste kopen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Wanneer de vergelijking wordt gemaakt tussen het huren van werfhekken en kopen van werfhekken, moet het koophek qua prijs vergelijkbaar zijn met het hek wat in de huur aangeboden wordt. Houd daarbij vooral ook rekening met de kwaliteit van het hekwerk.
Een gemiddeld werfhek van goede kwaliteit gaat ongeveer 5 jaar mee. Een licht werfhek van mindere kwaliteit gaat meestal korter mee dan 2 jaar. Duurt het bouwproject langer dan de levensduur van het werfhek, dan moet een nieuw hek gekocht worden en wordt 'goedkoop' uiteraard duurkoop. Het huren van een kwalitatief hoogstaand werfhek biedt in dat geval een betere en goedkopere oplossing.
Huur werfhekken en gebruiksschade
De opvatting dat er bij de huur van werfhekken veel betaald moet worden aan eventuele schade is een hardnekkig misverstand! Alleen vernieling, door de huurder toegebracht, wordt doorberekend. De zogeheten 'gebruiksschade' wordt niet doorberekend bij de huur van werfhekken. Daarnaast wordt het onderhoud aan het hekwerk voor de verhuurder in rekening genomen.
Voor wie zeer zuinig omgaat met het eigen hekwerk is het huren van werfhekken wellicht minder interessant. De praktijk wijst echter uit dat er aanzienlijk meer werfhekken tijdens een bouwproject verloren gaan dan over het algemeen wordt ingeschat. Daarom kan het huren van werfhekken soms een goedkopere oplossing zijn.
Meerdere bouwprojecten - werfhekken bijhuren
Het kopen van extra hekwerk dat enkel tijdelijk nodig is, is zonde van de investering. Wanneer er overlap ontstaat tussen het eindigen van het ene bouwproject en de start van een nieuw bouwproject kan het zo zijn dat er tijdelijk meer werfhekken nodig zijn. Huren kan dan een handige en goedkope oplossing zijn om het extra benodigde hekwerk mee op te vangen.
Bezettingsgraad
Wat is de bezettingsgraad van het huidige huurpark? Wanneer er in het grootste deel van het bouwproject minder hekken nodig zijn, is het zonde om werfhekken te kopen die vervolgens maandenlang in de opslag verdwijnen. Het is dus interessant om de pieken bij te huren, zodat er een gezonde bezettingsgraad ontstaat (70% - 80%).
Opslag, vervoer en handeling
Vaak worden de kosten voor de opslag, het vervoer en de handeling van het hekwerk vergeten in de berekening van de kosten bij de aanschaf van werfhekken. Bij het huren van werfhekken is er al rekening gehouden met deze kosten en komt het huren van werfhekken onderaan de streep vaak voordeliger uit. Daarnaast wordt het vervoer, de opslag en handeling van de werfhekken door de verhuurders zelf geregeld. Zo gaat er aan deze handeling geen van uw kostbare mankracht verloren.
Kosten spreiden
Het kopen van werfhekken kan soms een grotere investering zijn dan haalbaar is. In dat geval het is spreiden van de kosten prettiger. Het huren van werfhekken biedt hierin een oplossing. Zo betaalt u gespreid en enkel voor de hekken die u daadwerkelijk gebruikt (huurt). Pas wanneer het project langer dan 2,5 jaar duurt wordt het kopen van de hekken weer interessant.