De impact van geluidshinder op de werknemers en de omgeving
Ten eerste wordt sloop- en bouwlawaai al snel als overlast ervaren, vooral in stedelijke omgevingen. Er zijn steeds meer binnenstedelijke werven waar woningen, scholen en zorggebouwen dichtbij geluidsbronnen staan.
Ten tweede worden de gezondheidsgevolgen van (bouw)lawaai steeds beter bekend. Te veel lawaai kan uw gehoor beschadigen, hart- en vaatziekten veroorzaken, tot concentratieverlies leiden, hoofdpijn en stress veroorzaken en uw slaap verstoren. Wanneer het geluid dermate hard is dat het gevolgen heeft voor de gezondheid, wordt er corrigerend opgetreden. Wanneer een bouwbedrijf niet voldoende rekening houdt met de omgeving, komt de voortgang van een bouwproject in gevaar.
Wettelijke normen en richtlijnen voor geluidshinder van de werken
Er zijn meetbare landelijke maximumnormen voor bouwgeluid, waarbij gelet wordt op volume (in decibels) en tijdsduur (in uren en dagen).
Dan is er ook nog de Europese Richtlijn 2002/49/EG van 25 juni 2002 inzake de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai heeft tot doel in Europa een gemeenschappelijke aanpak in te voeren om schadelijke effecten van blootstelling aan omgevingslawaai te vermijden, te voorkomen of te verminderen.
De bescherming tegen bouw- en slooplawaai is in België geregeld via verschillende maatregelen en wetten. Zo stelt artikel 7 van het Politiereglement: “Het is verboden, van 22.00 u tot 6.00 u ‘s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord.” In zijn algemeenheid is iedereen verplicht zich zodanig te gedragen dat anderen niet meer dan noodzakelijk door geluid gehinderd worden. Elk gerucht of rumoer bij dag (tussen 07u en 22u) is verboden, wanneer het zonder noodzaak wordt veroorzaakt, wanneer het te wijten is aan gebrek aan voorzorg en de rust van de inwoners in het gedrang brengt.
Sancties bij te lang of te veel geluidshinder
Bij wetten en regels horen sancties. Wanneer de werf te lang en/of te veel decibels produceert en daardoor de gezondheid van de omwonenden in gevaar brengt, dan kan de omgevingsdienst als toezichthouder de bouw- of sloopwerkzaamheden stilleggen.